У Франківську розпочали формування єдиного медичного простору 2030

Як розвиватиметься медична галузь обговорювали у Івано-Франківську. У межах розробки стратегії розвитку громади, у місті відбувся форум «Формування єдиного медичного простору 2030», пише прес-центр міського голови Руслана Марцінківа.

Під час зустрічі обговорили 10 стратегічних цілей, серед яких розвиток служби психічного здоров’я, паліативної допомоги, реабілітаційних послуг, оновлення матеріально-технічної бази, створення зручного та безпечного медичного простору. 

«Цей медичний форум присвячений тому, як включити сферу охорони здоров’я в стратегію розвитку Івано-Франківська. Як зробити її людяною, як поставити людину в центр, враховуючи, що війна – це шалений виклик, це велика кількість поранених, травмованих людей. Переосмислення ролі системи охорони здоров’я на місцевому рівні є дуже важливим, зараз є можливість залучити інвестиції в розвиток лікарень, є можливість створити людиноцентричні стратегії і в освіті, і в культурі, і зробити місто ще більш відкритим для відновлення», –  каже засновниця фундації «Здорові рішення для відкритого суспільства» Тетяна Гавриш.


У місті вже обговорили розвиток інфраструктури і комунального транспорту. На черзі – медицина, розповідає Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків. За його словами, медицина – це основа. Без якісної медичної допомоги не зростатиме середня тривалість життя.

«У Франківську є стратегія до 2027 року, але ми побачили, що змінилося дуже багато. По-перше громада зросла в 6,5 разів, по-друге – війна внесла корективи, тому що дуже багато ВПО, багато людей виїхало, багато підприємств переїхали до Івано-Франківська. Дуже важливо подивитися комплексно на стратегію до 2030-го року, а медицина – це є така основа, тому що без якісної медичної допомоги, без медицини не будуть розвиватися інвестиції, бо інвестор не прийде, не знаючи, що тут якісна медична допомога. Без медичної допомоги, зрозуміло, що тривалість життя не буде зростати, а це впливає в тому числі на працездатність», – впевнений Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.


А ще швидка реакція на виклики, які останніми роками є в Україні та світі. Спочатку дві епідемії, далі велика війна у нашій країні. Медицина повинна швидко реагувати. Організовувати заходи в системі охорони здоров’я, щоби у найкритичніші моменти допомагати людям, впевнений в.о. директора ЦМКЛ Володимир Вовчук.

«З одного боку через події, які зараз є в Україні і навіть, можливо, завдяки тим подіям, які роблять нові виклики нам треба бачити хоча би на такий відрізок часу (7 років), у який бік буде розвиватися охорона здоров’я. Які будуть потреби, які вимоги будуть від охорони здоров’я, як система. І до того готуватися. Підготовка є завжди тривала, тому що є великі організаційні заходи, які потребують тривалого часу і потребують ресурсу. Бачення розвитку, в який бік ми ідемо, щоби організувати свої заходи у місті і для кожного заходу зокрема», – каже в.о. директора ЦМКЛ Володимир Вовчук.

Вкрай важливим залишається питання військової медицини. Наша громада має зобов’язання забезпечити високий рівень медичної допомоги для наших військових та ветеранів, а також осіб з інвалідністю. До того ж на форумі, на думку самих медиків, мають обговорювати об’єднання всіх інституцій суспільства для того, щоби правильно і якомога швидше справитися з тими наслідками, які вже є на даний момент або ж які ще будуть після війни, впевнений керівник ініціативи «Перший добровольчий хірургічний шпиталь «Брасс» Станіслав Онищук. І однією з головних тем форуму, на його думку, має бути питання подолання гуманітарної кризи, спричиненою війною з 2014-го року. 

«Шкода, завдана цією гуманітарною кризою, вона не тільки про поранених захисників чи про поранених цивільних людей. Величезна кількість дітей втратили своїх батьків, величезна кількість батьків втратили своїх дітей. Багато людей, практично все суспільство вже більше як рік живе у величезному стресі. Кожен з нас має отой посттравматичний розлад, який ще зараз ми тримаємо, бо короткий час пройшов. Але рано чи пізно наслідки цього будуть настільки великими, що ні одна система охорони здоров’я, якщо вона буде одна, не справиться з цим», – впевнений керівник ініціативи «Перший добровольчий хірургічний шпиталь «Брасс» Станіслав Онищук.

На дискусії обговорили стратегію розвитку медичної галузі громади, війну та здоров’я громади, спроможну мережу для здоров’я громади та єдиний медичний простір.